In opdracht van de stichting Prisma hebben we een plan gemaakt voor verbouwing en herbestemming van ‘de oude school’ op het Landpark Assisië in Biezenmortel.

“Lokaal 12” was van oorsprong de eerste school waar door de broeders Penitenten les werd gegeven aan jongens met een verstandelijke beperking. Het gebouw uit 1923 heeft in bijna 100 jaar verschillende functies gehad. Veel verbouwingen hebben het oorspronkelijke karakter aan de binnenkant behoorlijk aangetast.
Van de stichting Prisma kregen we de opdracht de oude school te herbestemmen. Het moest een gebouw worden voor- en door cliënten.

Door het gebouw ‘te strippen’ hebben we het oorspronkelijke karakter van de school weer voor een groot deel terug kunnen brengen. De gangen, lokalen en restaurant hebben weer hun oorspronkelijke hoogte. Het karakteristieke vloer- en wandtegelwerk in gangen is behouden. De combinatie van oorspronkelijke details en nieuwe materialen maken het gebouw toekomstbestendig. Zo is onder andere het gehele gebouw geïsoleerd, voorzien van vloerverwarming, een ventilatiesysteem en energiezuinige LED verlichting.

“Lokaal 12” is een werkplek geworden voor cliënten binnen verschillende programma’s. In Kunst en Ambacht zijn de creatieve werkzaamheden gebundeld. In het programma Horeca werken en ontmoeten cliënten, gasten en medewerkers van Landpark Assisië elkaar. Een postagentschap in een nieuwe vorm is de beste omschrijving van het programma Administratie. Zo is er voor 40 cliënten een werkplek gerealiseerd.

Opdrachtgever:

Stichting Prisma, Waalwijk

Realisatie:

2015